Alles wat je moet weten over boekweitmeel! 

Wanneer je glutenvrij bakt, heb je vast al weleens gehoord van boekweitmeel. Dit meel is namelijk een uitstekende glutenvrije vervanger voor bloem. Heb je bijvoorbeeld coeliakie of een gluten-intolerantie en wil je daarom graag in recepten bloem vervangen voor een glutenvrij alternatief? Dan zijn er een aantal redenen om voor boekweitmeel te kiezen. Welke redenen dat zijn en meer vind je allemaal op deze pagina. Lees dus snel verder!

Wat is boekweitmeel?

Boekweitmeel wordt gemaakt van de gemalen zaden van de boekweitplant (Fagopyrum esculentum). Boekweitmeel zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond dieet en kunnen helpen bij het behouden van een gezonde spijsvertering en energieniveau. Hoewel het woord “tarwe” in de naam zit, is boekweitmeel eigenlijk helemaal geen tarwesoort. Sterker nog: boekweit behoort tot een geheel andere plantenfamilie, namelijk de duizendknoopfamilie. Dit maakt boekweitmeel van nature glutenvrij, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Glutenvrije vervanger voor bloem 

Met boekweitmeel kun je verschillende gerechten maken zoals wraps, pannenkoeken, poffertjes, wafels en brood. Het voordeel van boekweitmeel is dat het makkelijk verkrijgbaar is en niet zo duur als sommige andere glutenvrije meelsoorten, zoals bijvoorbeeld amandelmeel. De smaak van boekweitmeel is vrij neutraal, maar heeft een licht nootachtige smaak in vergelijking met tarwemeel. Dit meel is vooral handig om structuur toe te voegen aan de (glutenvrije) lekkernijen die je wilt gaan bakken. 

Goedkope vervanger voor bloem

Uiteraard zijn naast dit meel nog andere glutenvrije vervangers voor bloem verkrijgbaar. Echter zijn veel van die vervangers moeilijk verkrijgbaar én ook nog eens veel duurder dan bloem. Bij boekweit meel is dat gelukkig niet het geval. Dit meel is namelijk in vrijwel elke supermarkt wel te vinden en gewoon online te bestellen. Bovendien is dit meel, in vergelijking met andere glutenvrije meelsoorten, helemaal niet duur. Ook dat maakt dit meel dé perfecte vervanger voor bloem.

Ook een prima glutenvrij bindmiddel!

Boekweitmeel is niet alleen een goede vervanger voor bloem, maar werkt ook uitstekend als bindmiddel. Dat is fijn, want juist in veel glutenvrije recepten is een bindmiddel nodig om alle losse meelsoorten en andere ingrediënten met elkaar te binden. Dat kan met dit meel dus prima! Met dit meel kun je trouwens ook heel goed sauzen en soepen binden.

Ga vandaag nog aan de slag met boekweitmeel!

Kortom, boekweitmeel is een waardevol ingrediënt dat een welkome toevoeging kan zijn aan elk glutenvrij dieet. Met zijn voedzame bestandsdelen, veelzijdige gebruiksmogelijkheden en betaalbaarheid, is het geen wonder dat steeds meer mensen de overstap maken naar boekweitmeel in de keuken. Dus waar wacht je nog op? Haal een zak boekweitmeel in huis en begin vandaag nog met experimenteren met deze smakelijke, betaalbare en gezonde glutenvrije meelsoort!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*